FAAD

Optimisme, la millor manera d’afrontar l’esclerosi múltiple

Tot i les incomoditats que pot generar l’EM, cal ser positiu i aprendre a conviure amb la malaltia. Aquesta no és un impediment per aconseguir el que un es proposa i mai s’ha de tenir por a les dificultats del dia a dia.

Hi ha moltes maneres de reaccionar davant el diagnòstic d’esclerosi múltiple (EM): culpar la malaltia fins a cansar-se, donar-li l’esquena i fer veure que no existeix, cridar una i altra vegada fins a quedar-se sense veu… però res d’això canvia el moment en què la vida de moltes persones es capgira.

La realitat és així de crua, un imposició inevitable que no es pot analitzar amb temps ni descartar. L’EM es manté aquí, a l’aguait, truca a la porta quan menys t’ho esperes. Malgrat totes les incomoditats i injustícies cal ser positiu i pensar que l’esclerosi múltiple no serà mai la protagonista de l’obra.

L’EM no s’ha presentat per arruïnar el dia ni per obligar a canviar els plans a ningú. Ni de bon tros suposa un impediment per aconseguir tot allò que un es proposa i desitja. Hi ha molts joves que un dia es van plantar, van dir “prou”, i van recuperar les regnes de les seves vides. S’han de desafiar les pors que apareixen pel camí i celebrar els petits avenços de la ciència.

I encara que segur que hi ha coses que s’han deixat de fer des del moment del diagnòstic, mai s’ha de sucumbir a la por. És una batalla que acaba de començar i cal afrontar-la amb un desig inigualable de victòria. Com diu un proverbi xinès, “si camines sol, arribaràs més ràpid; si camines acompanyat, arribaràs més lluny”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *