FAAD

Que és el TEPT? Com es viu?

Foto: Noia darrera un vidre trencat.

Foto: Noia darrera un vidre trencat.

El TEPT: Trastorn d’Estrès Post Traumàtic és una patologia emocional i mental. El desencadenant sol ser causat per vivències traumàtiques: traumes físics , traumes psicològics, com atemptats , tortures , atracaments, catàstrofes naturals , violència de gènere , agressions, situacions impactats….

Cada persona processa diferentment els esdeveniments dolorosos i traumàtics. Tots som susceptibles a partir un TEPT al llarg de la nostra vida.

Els traumes de vivències que podem patir, tard o d’hora provoquen diverses emocions i trastorns d’angoixa. El fet de recordar aquells moment viscuts que han marcat la vida traumàticament, aquelles vivències poden provocar dolors físics i alteracions psicològiques seguides  d’angoixa. L’angoixa és una emoció natural del cos, un mecanisme d’alerta de malestar emocional.

El TEPT pot vindre seguit d’altres simptomatologies con irritabilitat , híper vigilància , flashbacks La híper vigilància és una reacció de la nostra ment que provoca inseguretat al dia a dia por, i pot activar hipersensibilitat dels sentits oïda ,olfacte i vista. És una reacció provocada per la mateixa angoixa i els traumes passats amb casos de TEPT.

Els flashbacks són com fragments de records dels moments traumàtics, com somnis reals revivint moments que han marcat la nostra vida , somnis reals que podem interpretar com records de moments difícils y angoixants viscuts , situacions que es han ferit , pèrdues de memòria i desorientació son altres símptomes d’angoixa i estrès.

Existeixen diversos tractaments:

  • EMDR ( Moviment  ocular, dessensibilització y re processament)

És una tècnica que utilitza els moviments dels ulls per ajudar al cervell a processar els flashbacks i aporta un sentit a l’experiència traumàtica.

-Teràpies psicològiques, Teràpies de Grup

-Teràpies farmacològiques amb ajuda d’especialistes

La qüestió no és sempre com viure amb un TEPT , més ben definit és com conviure amb el TEPT. L’explicació més adient personalment és que som més emocionals de lo normal i necessitem expressar verbalment les emocions , l’angoixa , compartir les vivències traumàtiques , els moments tristos , les necessitats d’abraçar i estimar, les ganes de cridar, les ganes de riure…

És bo saber expressar els sentiments, emocions, sempre amb l’objectiu d’exterioritzar-les sense por a aquestes emocions que fan del dia a dia estressant i angoixant.

Sé que no és fàcil , però també puc afirmar que no és impossible i que tancar-nos a no expressar allò que més ens angoixa sense voler compartir-ho no és gens bo per un mateix. L’únic que es guanya retenint emocions negatives dins de nosaltres és retro alimentar l’angoixa que ja patim.

Que una persona comparteixi les emocions angoixants no és pas ser una persona amargada , més aviat és una persona amb el do d’expressar les seves emocions amb el fi de millorar la seva actitud emocional. No seriem éssers humans , si no tinguéssim emocions .

Els afectats de TEPT , de Trastorno d’estrès Post-Traumàtic , solen patir incomprensió, irritabilitat degut a la por constant de reviure el trauma, no es bo dir  ‘t’entenc” ja que ningú pot arribar a saber fins a quin punt ha patit l’afectat. Però és important acceptar-lo amb les seves emocions i sensibilitats i ajudar-lo a ser una persona més dins de la societat sense donar importància als problemes que en un passat van fer-li mal. No es bo victimitzar  aquestes persones.

Hem d’aprendre a acceptar-nos uns als altres amb les nostres diferències emocionals i recordar que les emocions negatives i positives ens diferencien com éssers humans.

Daniel Cascon

One thought on “Que és el TEPT? Com es viu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *