FAAD

L’AAMA demana que els familiars que cuiden malalts cobrin un sou

L’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer (AAMA) reclama que aquells familiars de malalts que per diferents motius (alguns d’ells per manca de recursos o especialistes a les residències) han de deixar la feina per dedicar tot el seu temps a acompanyar un malalt amb Alzheimer percebin un sou  de l’Estat. Aquesta iniciativa ja s’ha pres en algunes regions, però la resposta del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va ser negativa. Davant d’això, molts familiars, com la mateixa presidenta de l’AAMA, Montserrat Valls, no saben com podran fer-se càrrec dels seus familiars que són malalts totalment dependents. 

Aquesta negativa d’Álvarez va anar acompanyada d’altres negatives a dues reivindicacions més de l’AAMA. Una és la creació d’un cens per tenir dades sobre la població afectada. “El ministre ens va dir que ho veia molt improbable i difícil de fer”, va comentar Valls. L’altra és una professionalització del personal dels centres que atenen persones amb Alzheimer. En aquest cas, “el ministre ens va dir que ja havien incrementat els recursos i és cert, però això no vol dir que estiguin preparats per atendre malalts amb Alzheimer”, va explicar Valls. El fet que va ocórrer fa unes setmanes a El Cedre, en què un usuari es va precipitar per una escala d’ús restringit, “és una prova més que els recursos no són suficients”, va remarcar Valls. 

La presidenta de l’AAMA remarca que els professionals que treballen als centres “ho fan amb moltes ganes, però això no vol dir que estiguin formats i especialitzats en la patologia de què estem parlant”.

FULL DE RUTA
Des d’aquest col·lectiu reclamen al ministeri que s’estableixi un “full de ruta per als malalts a qui es diagnostica Alzheimer, perquè tots hagin de seguir un mateix procés i reconeixement, no esperin per a un neuròleg en una llista d’espera i siguin derivats als centres especialitzats que necessiten”, va comentar Valls, que va dir que molts familiars es veuen en l’obligació de deixar de treballar i renunciar al sou que els permet viure per poder tenir cura del malalt. 

L’aspiració més alta de l’associació és tenir un centre especialitzat en Alzheimer. “Entenem que això no es pugui fer ara, però aleshores volem que aquells que cuiden els nostres malalts tinguin la formació adequada, i lamentablement no és així”, va puntualitzar Valls. 

L’AAMA tornarà a impulsar una formació específica en Alzheimer que ja es va promoure a la Universitat d’Andorra. “Es va suspendre perquè era molt cara, però volem continuar impulsant aquestes iniciatives per tenir professionals especialitzats en Alzheimer”, va comentar la presidenta de l’Associació Andorrana per la Malaltia d’Alzheimer.  

Edició d’un llibre de relats sobre l’Alzheimer

L’AAMA editarà el seu primer llibre sobre l’Alzheimer amb relats d’escriptors andorrans i espanyols sobre la malaltia. Es té previst que surti a la llum el 21 de setembre vinent per commemorar el Dia mundial de l’Alzheimer. Sota el títol Un passat i un futur presents, l’escriptor  andorrà David Arrabal, autor d’un dels relats, coordinarà tot el llibre, amb aportacions d’altres escriptors andorrans, com Àlex Puig, i d’espanyols com Berneta Roja, Noelia Montalvan i Margarita Espuña. S’editarà en dos idiomes, en castellà i català. “La recaptació íntegra serà per a l’associació, per començar a fer xerrades, tallers i conferències que ja tenim programats”, va dir Valls. El projecte s’engegarà els propers dies sota el sistema de finançament del micromecenatge o crowdfunding i properament es publicarà al perfil del Facebook de l’associació:  https://www.facebook.com/AAMA.ANDORRA/.

bondia.ad Pepa Gallego 09/03/2017

 

La presidenta de l´Associació Andorrana per la Malaltia de l’Alzheimer (AAMA), Montse Valls, veu amb preocupació la manca de resposta de les autoritats sobre les necessitats dels malalts i dels seus familiars. A l'”Ara i Aquí”, de Ràdio Nacional, ha demanat celeritat en el procés de diagnòstic de l’Alzheimer i que els familiars que cuidin malalts cobrin un sou si es veuen obligats a deixar de treballar.

Aconseguir un full de ruta per als malalts a qui es diagnostica Alzheimer és una de les principals demandes de l’AAMA. L’associació es va reunir fa uns mesos amb el ministre de Salut i va posar sobre la taula aquesta qüestió. Expliquen que encara no han obtingut resposta i veuen amb preocupació la situació dels malalts i dels seus familiars. Valls manifesta que “no pararem fins a aconseguir que tots els malalts diagnosticats amb la malaltia disposin d’un full de ruta que indiqui què ha de fer el malalt, on s’ha d’adreçar la família, quins centres estan preparats i com poden arribar-hi”.

L’AAMA segueix recordant que manquen recursos i especialistes als centres. L’associació treballarà perquè es pugui reprendre el curs que es va cancel·lar al setembre per manca de sol·licituds. A més,Valls reclama que aquells familiars que hagin de deixar la feina per dedicar-se a cuidar un malalt cobrin un sou perqupe els malalts “a casa no poden estar, amb l’assistència domiciliària es pot fer alguna cosa però és complicat i els centres no estan preparats”. La presidenta de l’associació demana què poden fer: “Marxem a Barcelona o a França, ens ajuden, ens subvencionen?” Davant de situacions així exposa que “amb un sou normal no arribem a res, i després aquesta persona ha de viure, menjar i pagar un lloguer, perquè tampoc el faciliten”.

L’entitat ja ha posat en marxa la campanya de micromecenatge per aconseguir fons per editar el seu primer llibre sobre l’Alzheimer amb relats d’escriptors andorrans i espanyols. La recaptació íntegra de la venda d’aquest llibre servirà per finançar les activitats de l’AAMA.

Informa: Ariadna Comas
Imatge: Xavi Fajardo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *