FAAD

Discurs de la FAAD amb motiu del dia internacional de les persones amb discapacitat 2015

cropped-cropped-cropped-cropped-titilo-web.pngDistingides Autoritats, amics tots.

Tornem a celebrar el dia internacional de les persones amb discapacitat. Un dia festiu. Un dia per recordar a tota la societat que som aquí. Un dia, que com ens fèiem ressò l’any passat, posem de manifest que sent membres actius i no passius d’aquesta societat reclamem la dignitat com a persones. Un dia en que, des de les associacions de la diversitat funcional, hem de ser forçosament reivindicatius envers els nostres drets.

Aquest any hem volgut posar èmfasi en quelcom que es complementari als drets d’igualtat dins la societat. Drets i inclusió: realitat o ficció?

Tenim els drets que ens reconeix la Constitució del 1993 i la Convenció de la ONU dels drets de les persones amb discapacitat del 2006. Drets reconeguts, legalment ratificats i en vigor des de ja fa temps. Drets en definitiva que no hauríem de reivindicar, però que encara ho hem de fer.

Si els drets no s’exerceixen o no tenim l’oportunitat d’exercir-los o no són efectius podem concloure sense equivocar-nos que ens trobem en el que s’anomena l’exclusió social. En el vessant contrari ens trobem en que si l’aplicació dels drets és eficaç, eficient però sobretot efectiva, podrem donar la volta a la exclusió social i podrem parlar d’inclusió social. Per tant cal que els drets siguin d’aplicació efectiva.

Cal que resolguem o millor dit intentem resoldre l’interrogant proposat. La inclusió social de les persones amb discapacitat al Principat d’Andorra és una realitat o una ficció?

La resposta és molt complexa. Tenim exemples concrets de que la inclusió social de les persones amb discapacitat al Principat d’Andorra no s’està duent a terme d’una manera real i efectiva. Exemples en el món de l’educació, en el món laboral, en l’accessibilitat universal, tot i tenir en compte uns ajustaments raonables, etc. Cal, per tant, afirmar que no tenim inclusió social per a les persones amb discapacitat? La resposta és que no a mitges. La diversitat funcional constata els esforços que les autoritats estan fent per tal de poder adaptar-nos a la legislació aprovada però és necessari d’una vegada per totes passar a l’acció per a que la inclusió social de les persones amb discapacitat a la societat tingui l’adjectiu d’efectiva.

Ahir, en la seva conferència, el Sr. Josep Maria Solé ens deia que la Convenció ha de ser el motor del canvi. Es constata que el motor fa més de dos anys que està quasi parat. Potser es va en primera velocitat. Però tampoc sabem, ara per ara, en quin lloc del camí ens trobem.

Hem de passar a l’acció, tothom ho diu. Ja no ens val dir que estem estudiant aquesta o l’altra llei. Ja no ens val dir que en aquest aspecte o en l’altre ens cal un procés participatiu o un estudi acurat. No fa gaires dies membres del Govern ens demanaven paciència. La tenim, de ben segur. Des del 2003 que la diversitat funcional a través del CONADIS ha anat exposant les mancances detectades. Mancances que han portat, porten i, sinó ho solucionem, portaran finalment a l’exclusió social de la que tothom parlem.

Sabem que el Govern hi està treballant i l’encoratgem a fer-ho de manera més ferma. Nosaltres també hi treballem. Com molt bé diu la Convenció ho hem de fer plegats i això ho trobem a faltar. Res sobre nosaltres sense nosaltres. I això cal tenir-ho molt present en totes les accions que s’engeguin, en tots els programes, en totes les normes. Però totes han de tenir un denominador comú: l’efectivitat. Si no són efectives no hi ha inclusió social.

Per ser efectius també caldrà sensibilitzar a la societat. El vessant social de la Convenció ha de ser la nostra bandera, el nostre convenciment i el de les nostres autoritats. A la fi, també la de tots els ciutadans del país. No pertoca a les persones amb discapacitat adaptar-se a la societat, sinó que com a titulars de drets que som la societat s’ha d’adaptar nosaltres, a les persones amb discapacitat, tenint en compte uns ajustos raonables. Aquesta és la única inclusió social vàlida.

Tots plegats ho hem de fer possible.

Gràcies i que tingueu una bona festa.


tots junts per newletter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *