FAAD

Autea proposarà adequar a cada cas l’atenció que dona l’escola Meritxell

Un dels problemes amb què es troben algunes persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA) apareix un cop acaben l’ensenyament obligatori. Els afectats amb menys funcionalitat són derivats a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, on són tractats de forma conjunta amb usuaris amb altres discapacitats. Per això l’Autea, l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra, proposa que un cop al centre es treballi estretament cada cas per adaptar-se a les seves necessitats, un fet elemental per garantir l’èxit de la formació i la teràpia. Tal com van exposar des de l’entitat, aquest és un dret i cada tipus de discapacitat té el seu tractament específic.
Aquest serà un dels objectius que es va marcar l’associació de cara als propers quatre anys en assemblea. Per altra banda, l’entitat també s’ha marcat seguir treballant en les mesures d’inclusió en l’àmbit laboral i d’oci perquè puguin gaudir d’una vida normalitzada, principalment accedint al mercat de treball normalitzat. Així mateix, s’aposta per culminar aquest any el projecte Specialisterne Andorra, impulsat el 2016. Es tracta d’oferir formació professional a joves de més de 18 anys amb Asperger d’alt funcionament. En aquest cas el problema amb què s’han trobat és que per implementar-lo necessiten grups de deu persones i fins ara no l’han pogut completar. Sobre aquesta qüestió recorden que hi ha persones que no estan diagnosticades i per això destaquen la importància de la formació dels professionals que poden ajudar a la detecció. 
En resum, l’Autea es va fixar treballar en tres àmbits: el social, oferint informació i difusió sobre l’autisme; facilitar informació i suport a les famílies, i defensar els drets de les persones amb trastorns de l’espectre autista i Asperger. En la darrera assemblea també es va aprovar una nova junta directiva, que està encapçalada per Teresa Profitós com a presidenta.

Dia mundial
Amb motiu del Dia mundial de l’autisme, que tindrà lloc el 
2 d’abril, l’associació organitzarà de cara al dilluns 3 d’abril un acte al vestíbul del Consell General. Aquest inclourà la projecció d’El solista de la orquesta, un curtmetratge sobre un jove amb trastorn de l’espectre autista que té oïda absoluta i que va estudiar música.

AUTEA i la fundació Orange signaran un conveni de formació per a persones amb trastorn d’autisme

L’Asociació d’afectats per l’autisme d’Andorra i la fundació Orange signaran aviat un conveni en l’àmbit de formació de persones diagnosticades d’autisme o síndrome d’Asperger del Principat. La nova junta d’AUTEA vol treballar en tres objectius concrets: l’àmbit social, el formatiu i el sanitari.
El conveni se signarà coincidint amb el Dia mundial de la sensibilització sobre el trastorn de l’autisme, el 2 d’abril. La fundació Orange treballa des de fa anys en l’àmbit formatiu de les persones que pateixen aquest trastorn. Aquesta iniciativa s’afegeix a la que l’entitat andorrana porta a terme amb l’empresa social Specialisterne, que ofereix la possibilitat a persones amb autisme a partir de 18 anys de seguir formacions específiques de sis mesos en sistemes informàtics i tractament de documents a Sant Cugat del Vallès i de la qual ja es beneficien algunes persones d’Andorra. La formació garanteix posteriorment l’accés al mercat laboral en empreses andorranes que col·laboren en el projecte. Asseguren a més que l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell no és sempre una via adequada pels nens amb autisme que finalitzen l’ensenyament convencional i volen fer una formació, ja que no s’adapta a les característiques que requereix aquest trastorn.

“El que s’hauria de fer és grups homogenis de nens amb transtorn, perquè ells imiten molt l’actitud de l’altre. És important que estiguin en un entorn on puguin treballar sense ‘inputs’ d’altres capacitats”, explica una de les vocals de la junta directiva d’AUTEA, Inés Martí.

La nova junta d´Autea lloa el treball que s´està fent a Andorra en la detecció precoç del trastorn, però lamenta que encara existeixen molts estigmes socials per part fins i tot de les mateixes famílies. En aquest sentit tornarà a organitzar cursos per a enssenyants i espera la col·laboració de tots els sistemes educatius. Autea creu que a Andorra el percentatge de persones que pateixen autisme o síndrome d´Asperger s´apropa als percentatges europeus, d´una persona per cada 100 habitants.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Jaume Sastre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *